Böcker av Inger Dejke

START   BÖCKER   GUIDNING

249 sidor, 160 kr + porto
Kan beställas från Inger Dejke
Robert Macfies väg 47
459 33 Ljungskile
tel: 0522-22822
e-post: info@ingerdejke.se

Tre Böcker Förlag 2016

KVINNOR PÅ JORDEN 
– strävan och hopp 

Vi lever på olika ställen på jordklotet, men vi hör ihop. Samma sol är vår livgivare men vid olika tid på dygnet. Samma måne delar upp året i mindre delar, i månader. Vi är ett slags systrar och vi har en gemensam Moder Jord.

   Och så allt detta berättande på jorden som vi får avnjuta! Vi kan låta oss underhållas, lära något, reflektera, känna igen eller förvånas. Det är samma syfte med mina berättelser om kvinnor jag mött eller hört talas om, och berikats av. Flera finns i främmande miljöer, bortglömda, anonyma. Men de kan leva mellan pärmarna i en bok som öppnas och läses och jag hoppas att de stiger fram…

 

Här kan du provläsa två av de kortaste kapitlen, ett från Indien och ett från Sverige:

Kitimoni – en kärlekshistoria

Handduken

120 sidor, 100 kr + porto

Kan beställas från Inger Dejke

Robert Macfies väg 47

459 33 Ljungskile

tel: 0522-22822

e-post: info@ingerdejke.se

Tre Böcker Förlag 2011

I KASTANJENS SKUGGA 
– Om liv och arbete på en gård i Bohuslän

»Det andra köpte, det tillverkade de själva på Södra Fjället», sa folk om familjen Axel Olsson som bodde i skogen uppe på Bredfjället i mellersta Bohuslän vid förra sekelskiftet. Axel byggde båtar och fioler, han uppförde hus och smidde kälkmedar. »Han kunde göra allt som med munnen nämnas kan.«
   Hur var det möjligt att leva i och av naturen? Man måste vara händig och uppfinningsrik för att klara sig nästan helt utan pengar. Ta till vara naturens resurser, byta varor och tjänster, återanvända, lyda och lära, arbeta och arbeta. Villkoren var hårda för både barn och vuxna, makarna Tea och Axel i väglös skogsbygd med nio barn, det tionde bortadopterat. Deras liv präglades av naturens villkor på gott och ont.
Boken bjuder på en inkännande, gripande och fascinerande berättelse om livet före slit- och slängperioden med många foton, både gamla och nytagna.

Boken om Gertrud på Vargfjället är slut på förlaget. Sök på biblioteket. Boken finns också som talbok.


Tre Böcker Förlag 2001

GERTRUD PÅ VARGFJÄLLET

I boken, som gjorts tillsammans med fotografen Mats H. Ljungberg, berättas i text och bild om Gertrud, som bodde långt in i skogen, som vallade sina två kor morgon och kväll, kärnade smör och levde som för länge sedan, trots att det var på
1990-talet.

Boken om Märta och Maria är slutsåld.

Ljungskile folkhögskola 1995

BOKEN OM MÄRTA OCH MARIA

Boken om Märta och Maria har folkhögskolan i Ljungskile som gemensam bas och utgångspunkt. Men boken är inte i första hand lokalhistoria eller personporträtt. Däremot är den ett tidsdokument. Den vill lyfta fram två kvinnor under andra världskriget, en svensk och en med tyskt ursprung, för att visa hur djupt krig ingriper också i vanliga människors liv.

En bok framför allt för den egna släkten, men den går att beställa från Inger Dejke Robert Macfies väg 47
459 33 Ljungskile
tel: 0522-22822 e-post: info@ingerdejke.se
265 sidor, 250 kr + porto

Näs Norrgård Förlag 2019

TILL OCH FRÅN NÄS

En oväntad guldgruva! Den har legat orörd i mer än hundra år. Hög tid att gräva ut den, ett 30-tal handskrivna brev, gulnade och sköra.
   Två systrar från Näs Norrgård i Edshults socken emigrerade till Amerika med sex års mellanrum, Ida 1881 och Elin 1887. »Det var som att begrava dem levande«, tyckte deras mor Sophia.
   Men efter arton år kom Elin tillbaka. Nu kallades hon Ellen. Hon hade längtat så efter att återse mor och syskonen.
   Under fyra månader 1905 skrev hon brev till sin man Charles och de tre barnen hemma i Lindsborg, Kansas. Det är som att se ett TV-program från 1905 att läsa Ellens levande skildringar.
   Breven ger en inblick i förändringar som skett i Näs och skillnader mot jordbruket i Lindsborg. »Jag skall säga gärden ser fattiga ut. Det är ej annat än sten och stenrör.«
   Ett rikt bildmaterial och en historia, som bottnar i muntligt berättande med början »det svåra året« 1869, bidrar till en fängslande bok om livet på en liten gård i norra Småland och om fortsatta kontakter med utvandrarna.

Boken säljs av Ljungskileortens Hembygdsförening eller kan beställas från Inger Dejke
Robert Macfies väg 47
459 33 Ljungskile
tel: 0522-22822
e-post: info@ingerdejke.se
52 sidor, 50 kr + porto


Boken är utgiven av Bredfjällsarvet i Ljungskile.

NORRA FJÄLLETS SKOLA

I 50 år har det funnits skola på Bredfjället, ett skogsområde ovanför Ljungskile i Bohuslän.
 Under en 10-årsperiod i början av 1900 var den placerad i Lyckan, nära Södra Fjället. För övrigt låg den på Norra Fjället.
 Samhället bestämde att alla barn på Bredfjället skulle ha tillgång till grundläggande utbildning. Man ordnade med skollokal och anställde lärare. Man såg till och med till, att en skolinspektör årligen besökte skolan på Bredfjället för att se till att allt gick rätt till. Säkert var det mödosamt för inspektören att vandra upp genom skogen till Norra Fjället. Kanske han tänkte på skol­barnen, som varje dag fick gå på skogsstigarna till och från skolan.
 Skolan på Norra Fjället lades ner 1946.

Den här lilla skriften berättar skolans historia, innehåller berättelser om några lärarinnor och med några personer som var elever vid skolan som barn. Ett rikligt bildmaterial visar skolklasser, kartor med stigarna som barnen gick varje dag och bilder från skolmuseet som nu finns på Norra Fjället.