Inger Dejke -autograf.

Böcker av Inger Dejke

START   BÖCKER   GUIDNING

194 sidor, pris: 150 kr.
Irene Publishing 2022


Boken kan beställas från Inger Dejke, adress: Robert Macfies väg 47, 45933 Ljungskile
e-post: id@ingerdejke.se
mobil: 070-358 83 46


Eller beställ direkt från bokförlaget:
Irene Publishing: irenepublishing.com/

Finns också hos nätbokhandlare.

LEVANDE OCH TÄNKANDE 

Sedan fem år sitter Hilda Migueles i fängelse i Argentina. Det är 1980. Den nystartade Amnestygruppens uppgift är att få henne fri från militärjuntans terrorvälde. Hur ska det gå till? Av en lycklig slump får gruppen kontakt med Hildas tidigare medfånge Marta Quiroga, som hamnat i Sverige.
   Boken ger en unik inblick i två kvinnors kamp för liv och överlevnad. Militärjuntan styrde och 30 000 människor försvann spårlöst i Argentina. Skildringen av grymhet och nedbrytande av allt mänskligt, som fängelset och vakterna utsatte fångarna för, är skakande. Stark är också berättelsen om hur fångarna höll samman och hjälpte varandra i en miljö svår att uthärda. Hur skulle de annars kommit ut ur fängelset ”levande och tänkande”? Gott om autentiska bilder i boken bidrar till inlevelsen.
   Det är känt att omänsklig behandling under några år kan ge men för livet, men också hur medmänskligt engagemang kan ge mening i livet. Den här boken bestyrker detta och visar hur några människor i Ljungskile, en flykting i Göteborg och en kvinna i Buenos Aires kom att betyda så mycket för varandra.

Boken om Lyckorna, framsida.

2021, Inbunden, 290 sidor. Pris: 250 kr + porto (70 kr)
Eget förlag 2021.

 

Beställning:
• Swisha till 0702328719, uppge adress så levererar vi.
• Det är också möjligt att beställa via plusgiro, 81 81 65-3
• Eller köp boken direkt hos Dejke på Lyckorna, adress: Robert Macfies väg 47, 45933 Ljungskile (alldeles ovanför Kungsparkens badplats).

BOKEN OM LYCKORNA 
Lyckorna är en av de yngsta badorterna på Västkusten, och kanske den vackraste.
    Att den grundades var en vild idé hos den unge godsägaren på Anfasteröd, Robert Macfie. Ingenting fanns där som kunde ge upphov till en badort. Men med outsinlig fantasi och energi skapade han Lyckorna klimatiska kurort och hafsbadanstalt 1877.
    Det började med ångbåtsbrygga och varmbadhus. Sedan byggdes villor i snabb takt och med mycket snickarglädje. Kamrerarkontor, Societetshus med restauration och mäns respektive kvinnors kallbadhus tillkom. Victoriaparken med tennisbanor anlades liksom promenadstigar, viktiga för att få upp temperaturen i kroppen före badet. Lyckorna blev en attraktiv badort vid sidan om Ljungskile, Gustsfsberg, Marstrand och Lysekil.

    I Boken om Lyckorna får läsaren lära känna miljöer och villor som alla har namn, möta färgstarka personer och lyssna till dråpliga historier. Här speglas också det viktiga samspelet mellan ortsbor och badgäster, de som bara kände till sommar-Lyckorna med den balsamiska luften, stärkande vandringar och hälsosamma bad. Men hur var Lyckorna på vintern?  
    En mängd gamla och nya foton gör boken till en intressant och nöjsam läsning.

Boken

249 sidor, 160 kr + porto (59 kr)
Kan beställas från Inger Dejke
Robert Macfies väg 47
459 33 Ljungskile
mobil: 070-358 83 46
e-post: id@ingerdejke.se

Tre Böcker Förlag 2016

Slutsåld

KVINNOR PÅ JORDEN 
– strävan och hopp


Vi lever på olika ställen på jordklotet, men vi hör ihop. Samma sol är vår livgivare men vid olika tid på dygnet. Samma måne delar upp året i mindre delar, i månader. Vi är ett slags systrar och vi har en gemensam Moder Jord.

   Och så allt detta berättande på jorden som vi får avnjuta! Vi kan låta oss underhållas, lära något, reflektera, känna igen eller förvånas. Det är samma syfte med mina berättelser om kvinnor jag mött eller hört talas om, och berikats av. Flera finns i främmande miljöer, bortglömda, anonyma. Men de kan leva mellan pärmarna i en bok som öppnas och läses och jag hoppas att de stiger fram…

Här kan du provläsa två av de kortaste kapitlen, ett från Indien och ett från Sverige:
Kitimoni – en kärlekshistoria
Handduken

120 sidor, 100 kr + porto (59 kr)

Kan beställas från Inger Dejke

Robert Macfies väg 47

459 33 Ljungskile

mobil: 070-358 83 46

e-post: id@ingerdejke.se

Tre Böcker Förlag 2011

I KASTANJENS SKUGGA 
– Om liv och arbete på en gård i Bohuslän

»Det andra köpte, det tillverkade de själva på Södra Fjället», sa folk om familjen Axel Olsson som bodde i skogen uppe på Bredfjället i mellersta Bohuslän vid förra sekelskiftet. Axel byggde båtar och fioler, han uppförde hus och smidde kälkmedar. »Han kunde göra allt som med munnen nämnas kan.«
   Hur var det möjligt att leva i och av naturen? Man måste vara händig och uppfinningsrik för att klara sig nästan helt utan pengar. Ta till vara naturens resurser, byta varor och tjänster, återanvända, lyda och lära, arbeta och arbeta. Villkoren var hårda för både barn och vuxna, makarna Tea och Axel i väglös skogsbygd med nio barn, det tionde bortadopterat. Deras liv präglades av naturens villkor på gott och ont.
Boken bjuder på en inkännande, gripande och fascinerande berättelse om livet före slit- och slängperioden med många foton, både gamla och nytagna.

Boken om Gertrud på Vargfjället är slut på förlaget. Sök på biblioteket. Boken finns också som talbok.
Tre Böcker Förlag 2001

GERTRUD PÅ VARGFJÄLLET

I boken, som gjorts tillsammans med fotografen Mats H. Ljungberg, berättas i text och bild om Gertrud, som bodde långt in i skogen, som vallade sina två kor morgon och kväll, kärnade smör och levde som för länge sedan, trots att det var på
1990-talet.

Boken om Märta och Maria är slutsåld.

Ljungskile folkhögskola 1995

BOKEN OM MÄRTA OCH MARIA

Boken om Märta och Maria har folkhögskolan i Ljungskile som gemensam bas och utgångspunkt. Men boken är inte i första hand lokalhistoria eller personporträtt. Däremot är den ett tidsdokument. Den vill lyfta fram två kvinnor under andra världskriget, en svensk och en med tyskt ursprung, för att visa hur djupt krig ingriper också i vanliga människors liv.

Boken

En bok framför allt för den egna släkten, men den går att beställa från Inger Dejke Robert Macfies väg 47
459 33 Ljungskile
mobil: 070-358 83 46
e-post: id@ingerdejke.se
265 sidor, 250 kr + porto

Näs Norrgård Förlag 2019

Slutsåld

TILL OCH FRÅN NÄS

En oväntad guldgruva! Den har legat orörd i mer än hundra år. Hög tid att gräva ut den, ett 30-tal handskrivna brev, gulnade och sköra.
   Två systrar från Näs Norrgård i Edshults socken emigrerade till Amerika med sex års mellanrum, Ida 1881 och Elin 1887. »Det var som att begrava dem levande«, tyckte deras mor Sophia.
   Men efter arton år kom Elin tillbaka. Nu kallades hon Ellen. Hon hade längtat så efter att återse mor och syskonen.
   Under fyra månader 1905 skrev hon brev till sin man Charles och de tre barnen hemma i Lindsborg, Kansas. Det är som att se ett TV-program från 1905 att läsa Ellens levande skildringar.
   Breven ger en inblick i förändringar som skett i Näs och skillnader mot jordbruket i Lindsborg. »Jag skall säga gärden ser fattiga ut. Det är ej annat än sten och stenrör.«
   Ett rikt bildmaterial och en historia, som bottnar i muntligt berättande med början »det svåra året« 1869, bidrar till en fängslande bok om livet på en liten gård i norra Småland och om fortsatta kontakter med utvandrarna.

Link to the English edition.

En bok framför allt för den egna släkten, men den går att beställa från Inger Dejke Robert Macfies väg 47
459 33 Ljungskile
mobil: 070-358 83 46
e-post: id@ingerdejke.se
296 sidor, 250 kr + porto

Näs Norrgård Förlag 2024

BOKEN OM VÄRHULT
av Olof Danielsson
Red.: Inger Dejke (Olof Danielssons dotter)

Olof Danielsson, född 1906, var äldst av sex syskon och växte upp på en liten gård, Värhult i Hults socken, öster om Eksjö. Där bodde tre generationer tillsammans. Det var inte självklart med studier för en bondson då, men Olof blev folkskollärare. Som intresserad av folkminnen och kulturhistoria samlade han på traditioner, händelser och hörsägner. När han blivit pensionär gjorde han en pärm med berättelser om uppväxten i Värhult, om vardagsliv och arbete, syskonens födelse, morföräldrarnas bortgång. Barnen fick arbeta hårt vid sidan om skolgång varannan dag. Livet fullt av sorger och glädjeämnen.

Avd. A handlar om livet i Värhult från 1905 tills barnen blivit vuxna.
Avd. B berättar om folk i trakten, soldattorpet, missionshuset, »vägarnas folk« och emigration till Amerika.
Avd. C belyser trakten där Olofs far växte upp, Karlstorps ­socken, och berättar om släkten bakåt i tiden, då potatis började odlas och engelska sjukan botades med magi och hälsokällor.
Avd. D handlar om syskonen och kusinerna under senare år.

Norra fjällets skola, framsida

Boken säljs av Ljungskileortens Hembygdsförening eller kan beställas från Inger Dejke
Robert Macfies väg 47
459 33 Ljungskile
mobil: 070-358 83 46
e-post: id@ingerdejke.se
52 sidor, 50 kr + porto

Boken är utgiven 2019 av Bredfjällsarvet i Ljungskile.

NORRA FJÄLLETS SKOLA

I 50 år har det funnits skola på Bredfjället, ett skogsområde ovanför Ljungskile i Bohuslän.
 Under en 10-årsperiod i början av 1900 var den placerad i Lyckan, nära Södra Fjället. För övrigt låg den på Norra Fjället.
 Samhället bestämde att alla barn på Bredfjället skulle ha tillgång till grundläggande utbildning. Man ordnade med skollokal och anställde lärare. Man såg till och med till, att en skolinspektör årligen besökte skolan på Bredfjället för att se till att allt gick rätt till. Säkert var det mödosamt för inspektören att vandra upp genom skogen till Norra Fjället. Kanske han tänkte på skol­barnen, som varje dag fick gå på skogsstigarna till och från skolan.
 Skolan på Norra Fjället lades ner 1946.

Den här lilla skriften berättar skolans historia, innehåller berättelser om några lärarinnor och med några personer som var elever vid skolan som barn. Ett rikligt bildmaterial visar skolklasser, kartor med stigarna som barnen gick varje dag och bilder från skolmuseet som nu finns på Norra Fjället.